Gaan de prijzen van de woningen aan de Costa Blanca zakken?

Glazen bol

Regelmatig krijg ik de vraag van cliënten of de prijzen van de woningen gaan zakken aan de Costa Blanca in verband met alle huidige ontwikkelingen. Mijn antwoord is eigenlijk altijd: "Ik heb geen glazen bol helaas...." Uiteraard worden wij ook in Spanje getroffen door hogere prijzen, brandstof, elektriciteit enz. Dat is hier niet anders. Echter, we verkeren hier in een luxepositie. De Costa Blanca, en met name Moraira, Benissa, Javea, Benitachell, zijn plaatsen die enorm gewild zijn. Daarbij zijn de laatste jaren de kopers hier hoofdzakelijk cash buyers geweest waardoor woningbezitters hier niet direct in de problemen raken bij een stijgende rente. In de voorgaande crisis (2008 - 2011) zijn de woningen in Spanje met gemiddeld 32% gezakt in prijs, echter hier aan de Costa Blanca was die prijsdaling niet zo drastisch.

Krapte in aanbod woningen

De markt is zeer in beweging en hebben we te maken met een krapte in het aanbod van woningen tussen 400K en 800K. De verwachting is, dat we nu door de huidige economische omstandigheden wat meer woningen op de markt zullen krijgen. We kunnen onze cliënten te weinig aanbieden op dit moment en misschien komt daar wat verandering in. Rond de periode van Covid en lockdowns heb ik ook regelmatig de vraag gehad of de prijzen gingen zakken en enkele cliënten dachten slim te zijn en even af te wachten. De prijzen zijn alleen maar gestegen, de vraag naar koopwoningen aan de Costa Blanca nam enorm toe:

  • Mensen die veel reisden, voelden zich minder veilig en kozen voor een vaste plek onder de zon.
  • De ervaring leerde dat thuiswerken prima werkte, dus dat kan ook vanuit je plek onder de zon.
  • De Costa Blanca is prima te bereiken met de auto (ongeveer 1900 km), dus voor degenen die liever niet meer het vliegtuig pakken; de afstand naar de zon is goed te doen.
  • Nu of nooit.... Vaak hebben mensen gewacht met het realiseren van hun droom om een huis te kopen in het buitenland, maar door wat er gebeurde met Covid, werd de stap eerder gezet dan aanvankelijk gepland was.

 

Toekomst

Op dit moment is er nog steeds behoorlijk veel vraag naar woningen aan de Costa Blanca. We zullen zien wat de toekomst brengt, onzekerheid is er, maar we hebben gelukkig wel de zekerheid dat we aan de Costa Blanca zo'n 300 zonnige dagen per jaar hebben en dat op relatief korte afstand van o.a. Nederland waardoor deze regio enorm geliefd zal blijven.

Hulp nodig bij het vinden van jouw droomhuis?
Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogeljk contact met je op
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
© 2024 Susanne ten Broek - All Rights Reserved Software Inmobiliario Sooprema