Het verloop

Het is zover... na een spannende periode van zoeken ben je verliefd geworden op die ene woning op dat mooie plekje. Deze gaat het worden. En dan?

Reservering van de woning

Als de koper en verkoper het eens zijn over het bod, wordt er meestal een bedrag (over het algemeen € 3000) betaald om de woning te reserveren. Dit bedrag wordt later in mindering gebracht op de koopsom. Een reserveringscontract wordt ondertekend en de verkoper haalt de woning van de markt. Er wordt een datum afgesproken wanneer het voorlopig koopcontract wordt getekend en de 10% aanbetaling zal worden gedaan. Meestal is dit zo'n drie weken later.

Schuldenvrij

Voordat het voorlopig koopcontract wordt ondertekend, waarin ook de datum wordt vermeld voor de overdracht, controleert een advocaat de woning zorgvuldig. In Spanje neem je eventuele schulden op de woning in de verkoop mee, dus is het van groot belang dat alles goed gecheckt wordt. Er wordt gekeken of er nog een hypotheek op rust en of de IBI (onroerend goed belasting) en de basura (afvalbelasting) de voorgaande vijf jaren zijn voldaan.

Ook wordt er gekeken of er geen facturen open staan van water en licht en of de bijdrage voor de vereniging van eigenaren (comunidad de propietarios) is voldaan indien dit van toepassing is. Ook kan er tegen betaling een bouwkundige verklaring geregeld worden, een onafhankelijk bedrijf checkt de bouwkundige staat van de woning en daar krijg de dan een verslag van.

Overdracht

Aan de Costa Blanca ligt de overdrachtsbelasting op 10%. Reken daar notariskosten en o.a. inschrijving eigendomsregister bij en je komt op zo'n 12% uit voordat de woning op jouw naam staat. De verkoper betaalt een heffing aan de gemeente, de plusvalía, de meerwaardebelasting van de grond en die varieert van 2,5 tot 3%. Ook betaalt een verkoper die niet resident is 3% belasting van de verkoopwaarde aan de staat. Om er zeker van te zijn dat de koper niet met deze belastingen wordt opgezadeld, worden die bedragen in mindering gebracht op de som die je aan de verkoper betaalt. Dit moet allemaal goed worden uitgezocht en hoe belangrijk is het dat je in goede handen bent!

Voordat de overdracht in Spanje plaatsvindt, moet je een NIE-nummer aanvragen (soort burgerservicenummer in Spanje). Ook moet er een Spaanse bankrekening geopend worden en moeten de IBI, basura, water en licht op jouw naam worden gezet zodat je niet wordt afgesloten.

Leuk traject!

Al deze zaken moeten allemaal goed worden uitgezocht. Daarom is het zo belangrijk dat je hierin goed begeleid wordt. Het is een heel traject, maar als je in goede handen bent, ook een heel leuk traject. Stapje voor stapje op weg naar die eigen plek onder de zon. En elke stap gaat met uitleg en hulp van mijn kant. Ik help je graag!

Hulp nodig bij het vinden van jouw droomhuis?
Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogeljk contact met je op
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
© 2024 Susanne ten Broek - All Rights Reserved Software Inmobiliario Sooprema