Jouw droomhuis kopen in Spanje? Lees mijn handige tips!

Jouw eigen huis aan de Costa Blanca. Droom je er wel eens van? Ik heb inmiddels al heel veel mensen mogen begeleiden bij het kopen van hun droomhuis in Spanje. Fantastisch om hen hierbij te helpen en hun droom te realiseren. Omdat ik inmiddels al veel ervaring hierin heb, weet ik ook dat het kopen van een huis in Spanje anders is dan in Nederland. Daarom geef ik je hierbij een aantal tips die je gaan helpen als je overweegt een huis in Spanje te kopen. Goed om de volgende zaken mee te nemen!

 • Bedenk dat je in Spanje anders leeft dan in in Nederland. Je leeft meer buiten en is bijvoorbeeld een grote woonkamer of keuken minder zinvol dan in Nederland.
 • Het huis is belangrijk, maar de omgeving zeker niet minder. Waar voel je je thuis?
 • De ligging van je huis is erg belangrijk, heeft het perceel voldoende zon? In de zomer zijn schaduwrijke plekken belangrijk maar in de winter heb je de zon nodig. Qua investering geldt ook in Spanje: locatie locatie locatie!
 • Je wenst te gaan verhuren? Dan is een huis met drie slaapkamers beter te verhuren dan een huis met twee slaapkamers. Denk ook aan een kamer voor je persoonlijke spullen. Ook een goede bereikbaarheid is van belang. In een omgeving waar weinig hotels zijn, zal de verhuur succesvoller zijn.
 • De wetgeving in Spanje is anders dan in Nederland. Een advocaat is zeer aan te bevelen bij de aankoop van je woning. Ik breng je in contact met een goede advocaat die daarvoor een vaste fee rekent. Een van de taken van de advocaat is het checken van de woning op schulden. In Spanje neem je als koper de schulden die rusten op een woning over en daarom dient dit goed gecheckt te worden. Denk bij eventuele schulden aan een hypotheek, maar ook aan achterstallige betaling als water en licht, onroerend goed- en afvalbelasting en eventueel de servicekosten als je een huis in een gemeenschap koopt. Ook checkt de advocaat of de woning legaal verbouwd is, of de werkelijk m2 overeenkomen met de m2 in het kadaster en in de akte en of er gemeentelijke claims op de woning rusten.
 • Zet qua budget niet te hoog in. Een hypotheek in Spanje is over het algemeen mogelijk tot 70% voor niet-residenten. De bank zal echter altijd een taxatie van de woning willen, waarbij de taxatiewaarde vaak lager ligt dan de verkoopwaarde. Overigens kijkt een bank puur naar de maandelijkse inkomsten om een berekening te kunnen maken; wat houd je over om de hypotheeklasten te kunnen betalen. Ik kan je bij een goede bank introduceren voor de aanvraag van een hypotheek.
 • Denk aan de bijkomende kosten bij de aankoop. Dat is ongeveer 11% - 12% zonder de kosten van een advocaat. Je betaalt 10% overdrachtsbelasting en de rest is o.a. voor notaris, inschrijving eigendomsregister, leges.
 • Laat je goed voorlichten wat de bijkomende kosten zijn van je toekomstige woning in Spanje. Denk aan onroerend goed belasting, afvalbelasting, de belasting van niet-residenten en de kosten van water en licht. Ligt de woning in een gemeenschap, dan betaal je ook servicekosten.
 • Voor de aankoop van de woning heb je een Nie-nummer nodig, een registratienummer in Spanje. Ik help je hoe de aanvraag hiervoor te doen.
 • Een Spaanse bankrekening is nodig voor de automatische betaling van water, licht en belastingen. Ik introduceer je bij een goede bank.
 • Ook in Spanje dien je belastingaangifte te doen, of je verhuurt of niet (de niet-residentenbelasting). Een goede en betrouwbare fiscalist/accountant behoort ook tot mijn netwerk. Ik breng je graag met hem in contact.
 • Bij het ondertekenen van documenten is de Spaanse taal bindend! Ik kijk de Spaanse tekst en de eventuele vertaling voor je na.

 

Heb je interesse hoe ik je kan helpen bij het vinden van je droomhuis in Spanje? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag!

Uw Nederlandse makelaar aan de Costa Blanca

Susanne Hofman

Ik help u vertrouwd op weg naar uw droomhuis aan de Costa Blanca

 • Vooraf, tijdens en na de overdracht persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in Spanje.
 • 24/7 telefonisch bereikbaar.
 • Groot aanbod huizen en villa's te koop aan Costa Blanca.
 • Uitstekend netwerk aan makelaars, advocaten, banken en notarissen.
 • Al mijn diensten geheel kosteloos.

Vertel Mij over Uw Droomhuis.

Verzenden
Bezig met versturen...
Plaats
Soort onroerend goed
Slaapkamers
Prijs
Uitzicht