Waarom een advocaat bij de aankoop van een woning in Spanje?

Wil je een huis kopen in Spanje en vraag je je af of het inhuren van een advocaat nodig is? Ik vertel je graag meer over mijn advies.

Mijn advies bij de aankoop van een woning

Wanneer je in Spanje op zoek bent naar een huis, dan is het regelen van een advocaat niet het eerste waar je aan denkt. Toch is dit een standaard advies van mij elke keer weer: maak gebruik van de diensten van een lokale advocaat in Spanje bij de aankoop van een woning. Dat is in Nederland niet gangbaar, in Spanje wel. Uiteraard worden zaken grondig gecheckt door de notaris maar voordat we naar de notaris kunnen, moet er een aantal punten worden gecheckt en dat neemt een advocaat voor zijn rekening. In Spanje heb je alleen aan de notaris niet voldoende.

Meer makelaars met dezelfde woning

Een andere reden is dat veel woningen bij meer makelaars te koop staan. De makelaar verricht niet een grondig onderzoek naar de woning, omdat de kans aanwezig is dat uiteindelijk een concurrent de woning verkoopt. Hierdoor kan de tijd en moeite die in een woning geïnvesteerd wordt, voor niets zijn geweest.

Meerdere checks door de advocaat

Staat de woning correct ingeschreven in het eigendomsregister?

Als de woning verbouwd is, ook met een vergunning, dan wil het nog niet zeggen dat deze correct ingeschreven is in het eigendomsregister. Daarvoor moet er een notariële akte gemaakt worden (obra nueva) en kan de woning correct worden ingeschreven/aangepast in het eigendomsregister. De advocaat kijkt ook of alles wel gelegaliseerd/ingeschreven kan worden. Bijvoorbeeld of de afstand tot straat en tot buren gehandhaafd is, of dat het aantal bebouwde m2 niet overschreden is.

Ook checkt de advocaat of de m2 van het perceel overeenkomen in het kadaster en  in het register. Als blijkt dat de afmetingen niet overeenkomen, dan moet er een topografisch plan van het perceel gemaakt worden zodat de juiste m2 zowel in het kadaster als in het register worden opgenomen.

De advocaat vraagt een certificaat bij de gemeente op om te controleren of er geen overtredingen op het pand vermeld staan. Ook kijkt hij naar het bestemmingsplan en of dat de eventuele groene zone die naast de woning ligt, ook wel echt aangeduid staal als groene zone.

Schulden

In Spanje neem je als koper de schulden die op het pand rusten over met de aankoop. Denk aan hypotheek, maar ook aan achterstallige betalingen van de nuts-bedrijven, onroerend goed- en afvalbelasting, evt. schulden bij de vve…. Ook dat moet zorgvuldig nagekeken worden zodat je daar als koper niet mee opgezadeld wordt.

Verplichtingen verkoper

Ook zorgt de advocaat ervoor, dat een aantal belastingen die de verkoper moet afdragen, ook daadwerkelijk afgedragen wordt. Deze bedragen worden rechtstreeks ingehouden van de koopsom om te voorkomen dat de koper daar later voor zou kunnen opdraaien. Dat zijn de plusvalíabelasting en indien van toepassing de niet-residentenbelasting.

Omzetting nutsbedrijven en belastingen

Buiten het feit dat de advocaat het voorlopig koopcontract opstelt en je vergezelt bij de notaris, zorgt hij ook voor de juiste tenaamstelling bij de nutsbedrijven en bij de instanties voor de betaling van de onroerend goed- en afvalbelasting. Ook kan hij je helpen met het aanvragen van het NIE-nummer (fiscaal nummer) en het aanmelden daarvan bij de belastingdienst. Ook niet geheel onbelangrijk.

De noodzaak van een advocaat in een notendop: de advocaat zorgt ervoor, samen met de notaris en met de makelaar, dat je veilig koopt. Jouw huis onder de zon moet vreugde brengen en geen ellende.

Ik heb goede contacten met meerdere advocaten aan de Costa Blanca. Ik kan je zeker verder helpen als je op zoek bent. Zodat je weet dat je in goede handen bent. 

Heb je plannen voor een huis in Spanje? Ik help je graag vertrouwd op weg.

Bel me op +31 6 1400 8555 of mail me op info@koopvillacostablanca.nl

 

Hulp nodig bij het vinden van jouw droomhuis?
Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogeljk contact met je op
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
© 2024 Susanne ten Broek - All Rights Reserved Software Inmobiliario Sooprema