Een huis gekocht maar blijkt te zijn verkocht?

Het gebeurt nogal eens... helaas... Je denkt een huis gekocht te hebben, maar dan blijkt deze toch te zijn verkocht. Hoe kan dit? Ik leg het je uit.

Wanneer je in Spanje een akkoord hebt over het gedane bod, reserveer je een huis. Je ondertekent dan een reserveringscontract en betaal je over het algemeen € 3000, een bedrag dat geminderd wordt op de koopsom. Wat houdt dit reserveringscontract in? De verkoper haalt de woning van de markt en wordt de woning gemarkeerd als 'gereserveerd' op de websites waar de woning te koop wordt aangeboden. Alleen... mocht de verkopende partij in de periode voordat het voorlopig koopcontract getekend is, een beter bod krijgen, dan mag hij dit accepteren. Het reserveringsgeld krijg je weer terug, maar je droomhuis is niet van jou en dat is zuur.

Andersom geldt, dat mocht je als koper zelf van de koop afzien, je het reserveringsgeld kwijt bent, of er moet een duidelijke van te voren afgestemde reden zijn waarom je de koop niet doorzet. Bijvoorbeeld als je nog niet weet of je de financiering rond krijgt en in het reserveringscontract de voorwaarde 'subject to mortage' wordt opgenomen. Dan krijg je het geld wel terug mocht de financiering niet lukken.

Er is dus een wezenlijk verschil tussen 'reserveren' en 'kopen'. Een woning staat in Spanje over het algemeen bij meer makelaars te koop, dus kan een andere makelaar nog steeds de woning verkopen ondanks dat deze gereserveerd is. Gelukkig zijn de meeste verkopers loyaal en zullen zij niet aan een andere partij verkopen, maar het komt wel voor helaas.

Wanneer heb je dan wel zekerheid dat de woning van jou is?

Na het ondertekenen van het reserveringscontract, volgt een periode (over het algemeen drie weken) dat de woning gecheckt wordt door een advocaat en als alles in orde is, volgt het voorlopig koopcontract en betaal je 10% van de koopsom aan. Na deze aanbetaling en de ondertekening van beide partijen, kan de verkoper niet meer aan andere partijen verkopen, of hij moet de aanbetaling in tweevoud terugbetalen en dat zal dus niet aan de orde zijn.

Verschil reserveringscontract en voorlopig koopcontract

Er is dus een wezenlijk verschil tussen reserveringscontract en voorlopig koopcontract. Het probleem van een verkochte gereserveerde woning doet zich vaker voor wanneer de koper gebruik maakt van een financiering. Dit traject neemt wat meer tijd in beslag en wordt een verkoper soms ongeduldig. Doordat zijn woning over het algemeen bij meer makelaars te koop staat, is er een risico dat hij op een ander, soms beter, bod zal ingaan.

Goede begeleiding

Wanneer ik mijn cliënten informeer over het traject van een aankoop in Spanje, geef ik ook deze informatie. Een goed contact met de verkopende partij kan dit soort teleurstellingen voorkomen, maar is geen garantie. Ook hieruit blijkt dat het traject van aankoop in Spanje heel anders is dan het traject in Nederland en dat een goede begeleiding van de aankoop van groot belang is. Wil je hier meer over weten? Of over hoe ik een traject aanpak? Op de pagina 'Het Traject' vertel ik je er graag meer over!

Hulp nodig bij het vinden van jouw droomhuis?
Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogeljk contact met je op
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
© 2024 Susanne ten Broek - All Rights Reserved Software Inmobiliario Sooprema